EU Green Deal

Färdplan för en hållbar ekonomi

EU Green Deal är ett paket med politiska initiativ som ska skapa konkurrenskraft för europeiska företag med hjälp av hållbarhet. Genom investeringar i ren energi, hållbara transporter, cirkulär ekonomi och biologisk mångfald ska EU Green Deal skapa en rättvis och välmående framtid för alla, både inom och utanför EU. 

Vad ingår i EU Green Deal?

Planen är uppbyggd kring flera nyckelområden som tillsammans ska bidra till att minska utsläppen, främja hållbarhet och säkerställa en rättvis övergång för alla:

Klimat: Växthusgasutsläppen ska minska med minst 55% till 2030 jämfört med 1990 års nivåer och att uppnå klimatneutralitet till 2050. 

Biologisk mångfald: Skydda och återställa Europas ekosystem genom att minska användningen av skadliga kemikalier, utöka skyddade områden och främja hållbart jordbruk och skogsbruk. Målet är att hejda förlusten av biologisk mångfald och förbättra ekosystemens hälsa och funktion

Livsmedel: Genom strategin ”Från jord till bord” ska EU Green Deal skapa ett hållbart livsmedelssystem som säkerställer att vi kan föda en växande befolkning inom planetens gränser. Det ska ske genom att främja hållbara jordbruksmetoder och minska matsvinnet.

Rättvisa: Säkerställa att övergången till en grön ekonomi är rättvis och inkluderande. I detta ingår att lindra de socioekonomiska effekterna av övergången till en klimatneutral ekonomi.

Vilka initiativ ligger under EU Green Deal?

Här är några av de viktigaste initiativen som ligger under EU Green Deal-paraplyet: 

Fit for 55: En uppsättning åtgärder för att minska nettoutsläppen av växthusgaser med minst 55% till 2030 jämfört med 1990 års nivåer. Det inkluderar revidering av klimatrelaterade policyinstrument som utsläppshandelssystemet (ETS), och nya regler för att minska utsläppen från olika sektorer, inklusive transport och byggnader.

REPowerEU: En plan för att minska EU beroende av ryska fossila bränslen och accelerera övergången till förnybar energi. Målet är att öka andelen förnybar energi till minst 42,5% till 2030 och förbättra energieffektiviteten med 11,7% 

Circular Economy Action Plan: En handlingsplan med över 30 åtgärder för att främja en cirkulär ekonomi, vilket innebär att avfall och resursanvändning minimeras genom återvinning och återanvändning. Den riktar sig till sektorer som elektronik, batterier, förpackningar, plast, textilier, byggnader och livsmedel 

Farm to Fork Strategy: En strategi för att skapa ett hållbart livsmedelssystem i EU. Den syftar till att säkerställa tillräcklig, prisvärd och näringsrik mat inom planetens gränser, stödja hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion, och minska matsvinn. 

EU Biodiversity Strategy for 2030: Strategi för att återställa och skydda Europas biologiska mångfald till 2030. Detta inkluderar att utöka skyddade områden, återställa förstörda ekosystem och minska användningen av skadliga kemikalier 

European Industrial Strategy: En strategi för att stödja industrin i övergången till klimatneutralitet och digitalisering. Den fokuserar på att främja innovation, konkurrenskraft och hållbarhet i EU industrier

Zero Pollution Action Plan: Handlingsplan för att minska föroreningar i luft, vatten och mark. Målet är att skydda människor och miljö från föroreningsskador

New EU Forest Strategy: Strategi för att förbättra skogsförvaltningen och återställa skogar i Europa. Målet är att stärka skogarnas roll i att bekämpa klimatförändringar och bevara biologisk mångfald.

Hur går det för oss?

Varje år ställer IEEP (Institute for European Environmental Policy) samman en rapport, European Green Deal Barometer, som beskriver framsteg och utmaningarna för EU avseende initiativen i EU Green Deal. Rapporten används av beslutsfattare, forskare och intressenter för att förstå hur initiativen utvecklas, identifiera hinder och föreslå åtgärder. Det man kan se i den senaste rapporten är försiktig optimism kring de långsiktiga målen för Green Deal, men att 67% av de tillfrågade experterna tror att EU-valet 2024 kommer att påverka genomförandet negativt.

EU green Deal

Du kanske också är intresserad av...

EU-taxonomin

Agenda 2030

Planetära gränserna

Klassificerar ekonomiska aktiviteter utifrån deras miljömässiga hållbarhet och syftar till att styra investeringar mot hållbara projekt. 

Handlingsplan för att skapa ett hållbart samhälle och ett hållbart välstånd för människor och miljö. 

Definierar nio kritiska system som reglerar jordens stabilitet och resiliens – de gränser inom vilka mänskligheten kan verka säkert.