Agenda 2030

UN Sustainable Development Goals (SDG)

Agenda 2030 är världens största grupparbete. Tillsammans ska världens länder utrota fattigdom, bekämpa ojämlikhet och orättvisor, skapa fred och rättvisa samt lösa klimatkrisen till år 2030.

Den globala handlingsplan som antogs av FN medlemsländer i september 2015 föddes egentligen redan i juni 2012 på Förenta nationernas konferens om hållbar utveckling som hölls i Rio. Där föddes idén om att skapa nya globala mål för att ersätta Millenniemålen som skulle löpa ut 2015. Efter omfattande konsultationer och förhandlingar mellan regeringar, civilsamhället, företag och andra intressenter antogs Agenda 2030 enhälligt av FN:s generalförsamling den 25 september 2015.

De 17 målen i Agenda 2030

Agenda 2030 består av 17 globala mål och 169 delmål som är nära sammankopplade och beroende av varandra. Framgång i ett mål ger ringar på vattnet och gynnar även andra mål, vilket förstås innebär att misslyckande i ett mål påverkar de andra på samma sätt. Målen är sammansatta för att balansera de tre dimensionerna av hållbar utveckling: ekonomisk, social och miljömässig.

  1. Ingen fattigdom: Avskaffa fattigdom i alla dess former överallt.
  2. Ingen hunger: Alla ska ha tillgång till säker och näringsrik mat samt att jordbruket ska ske på ett sätt som är hållbart för både miljön och samhället
  3. Hälsa och välbefinnande: Alla ska ha tillgång till god hälsovård och möjligheter att leva ett hälsosamt liv.
  4. God utbildning för alla: Alla ska ha tillgång till inkluderande och kvalitativ utbildning genom hela livet för att kunna uppnå sin fulla potential.
  5. Jämställdhet: Alla, såväl kvinnor som män, ska ha lika rättigheter, möjligheter och makt att forma sina egna liv och bidra till samhället.
  6. Rent vatten och sanitet: Alla ska ha tillgång till rent vatten och sanitära tjänster som är säkra och hållbara.
  7. Hållbar energi för alla: Säkerställa tillgång till prisvärd, pålitlig, hållbar och modern energi för alla.
  8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt: Främja varaktig, inkluderande och hållbar ekonomisk tillväxt, full och produktiv sysselsättning samt anständiga arbetsvillkor för alla.
  9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur: Bygga motståndskraftig infrastruktur, verka för inkluderande och hållbar industrialisering och främja innovation.
  10. Minskad ojämlikhet: Ojämlikheter inom och mellan länder ska minskas för att alla människor ska kunna leva ett värdigt liv och nå sin fulla potential.
  11. Hållbara städer och samhällen: Göra städer och bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara.
  12. Hållbar konsumtion och produktion: Säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster.
  13. Bekämpa klimatförändringarna: Vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och dess konsekvenser.
  14. Hav och marina resurser: Bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt.
  15. Ekosystem och biologisk mångfald: Skydda, återställa och främja hållbart nyttjande av landbaserade ekosystem, hållbart förvalta skogar, bekämpa ökenspridning, stoppa och vända markförstöring och hejda förlusten av biologisk mångfald.
  16. Fredliga och inkluderande samhällen: Fredliga och inkluderande samhällen ska främjas och alla människor ska ha tillgång till rättvisa och inkluderande institutioner.
  17. Genomförande och globalt partnerskap: Globala partnerskap ska stärkas för att stödja genomförandet av alla mål och främja hållbar utveckling för alla.
Agenda 2030 tårta

Lyckas vi nå målen i Agenda 2030?

År 2030 närmar sig med stormsteg och det är stora skillnader mellan hur väl olika länder och regioner lyckas med arbetet. Vissa länder har gjort betydande framsteg och är på god väg att uppnå flera av målen, medan andra står inför större utmaningar. FN publicerar årliga rapporter om framstegen globalt och identifierar områden där insatserna behöver intensifieras. Väpnade konflikter påverkar förstås negativt i många regioner, liksom trenden att alltfler länder rör sig mot auktoritära, protektionistiska styren där grundläggande demokratiska principer som fria val, yttrandefrihet, pressfrihet och rättssäkerhet undermineras. Det ger minskad transparens och ansvarsutkrävande, inskränkningar i mänskliga rättigheter, begränsningar i civilsamhällets handlingsutrymme och minskad internationell samverkan. Allt detta påverkar arbetet med Agenda 2030 negativt.

FN:s generalsekreterare övervakar genomförandet av målen och rapporterar regelbundet om framstegen. Här kan du läsa rapporten från halvårsskiftet 2023.

Vad kan vi hjälpa till med?

Agenda 2030 är ett kraftfullt kommunikationsverktyg för företag. 
  • Utbildning i Agenda 2030, vad det är, hur ni kan bidra som företag och hur man kopplar arbetet till väsentlighetsanalysen.
  • Strategi: Vi hjälper till att integrera hållbarhetsmålen i hållbarhets- och affärsstrategin.
  • Kommunikation: Den bästa kommunikationen är den som är både sann och relevant för målgruppen. Vi hjälper till att navigera bland nya direktiv och lagar, samt att hitta ett effektivt sätt att kommunicera.

 

Kontakta oss så skräddarsyr vi ett upplägg som passar just ditt företag och hjälper dig att bidra till målen i Agenda 2030 och att använda dem som ett kraftfullt kommunikationsverktyg..