Ekodesignförordningen, ESPR, träder i kraft

Tänk dig en värld där varje produkt som tillverkades faktiskt behövdes. Låter det helt wild and crazy? Tänk dig vidare att de tillverkade produkterna dessutom höll länge och gick att laga om de gick sönder…  Ja, det låter helt galet, men det är tanken bakom EU:s nya ekodesignförordning för hållbara produkter (ESPR).

Nu träder förordningen i kraft och handlar helt enkelt om hur vi designar, producerar och använder produkter. 

Några viktiga punkter:

  • Produkter som produceras ska användas, inte eldas upp eller läggas på deponi utan att någonsin ha använts.
  • Förlängd livslängd och möjlighet att reparera
  • Produkter ska vara utformade för att enkelt kunna demonteras och återvinnas.
  • Minskad energi- och resursanvändning under produkternas livslängd
  • Transparens med information om produkters innehåll och miljöpåverkan genom hela värdekedjan. Det kommer att hjälpa återvinningsföretag att effektivt sortera och återvinna material och göra det möjligt ta hållbara beslut när man väljer produkter och tjänster.
ESPR - nya ekodesignförordningen

Vad betyder ESPR egentligen?

Förordningen är en så kallad ramlagstiftning vilket betyder att den beskriver inriktning och mål snarare än detaljerade föreskrifter.

Lagstiftningen kommer att utvecklas över tid med specifika regler för olika produkter och produktgrupper. Implementeringen kommer att ske i flera steg:

  1. Prioritering där de produkter som har störst påverkan och potential identifieras. Dessa kommer att omfattas först.
  2. En arbetsplan planeras att finnas på plats i april 2025. Där blir åtgärderna tydligare.
  3. Produktregler utvecklas med hjälp av konsekvensbedömningar och regelbundna konsultationer med intressenter via ett Ekodesignforum.

Att det är en förordning betyder att den träder i kraft direkt, att jämföra med direktiv som kräver nationell lagstiftning innan de gäller. Det är också viktigt att notera att förordningen omfattar alla produkter som säljs i EU, oavsett var i världen de är tillverkade. Läs mer om förordningen på EU-kommissionens webbsida.

Hur bör företag förbereda sig?

Alla företag kommer förr eller senare att behöva ställa om till mer cirkulära affärsmodeller. ESPR driver den utvecklingen genom att ställa krav på transparens, energieffektivitet, cirkularitet och därmed minskat avfall. Det finns två områden som företag bör fundera på direkt:

  • Digitala produktpass (DPP): Här kommer det att krävas mycket omfattande information om en produkt och hela dess värdekedja – vilket material som ingår, varifrån materialet kommer, vilken miljöpåverkan som skett genom värdekedjan och hur produkten kan demonteras för återvinning och reparation. Börja redan nu att kartlägga produkterna utifrån dessa perspektiv.  
  • Osålda varor: Idag slängs stora mängder produkter som aldrig använts. Det är verkligen motsatsen mot cirkulär ekonomi och ESPR tar upp kampen mot detta genom att kräva transparens i mängd osålda varor som slängs och vilka åtgärder företaget har vidtagit för att undvika att de slängs. Om ditt företag slänger mycket osålda varor är det dags att utforska möjligheter att undvika detta.
 
Vill du ha hjälp med kartläggning, utbildning eller att utforska vilka möjligheter ni har att börja jobba med dessa frågor?

Läs mer om...

Cirkulära affärsmodeller

EU Green Deal

I en cirkulär ekonomi används resurser effektivt så att det blir så lite avfall som möjligt. Produkter tillverkas för att de behövs, på ett sätt som gör dem möjliga att använda länge och därefter demonteras,

EU Green Deal är en ambitiös plan från Europeiska unionen som syftar till att skapa konkurrenskraft för europeiska företag med hjälp av hållbarhet.