Dubbel väsentlighetsanalys

Hjärtat i hållbarhetsarbetet och i CSRD-rapporteringen

Den dubbla väsentlighetsanalysen är hjärtat i allt hållbarhetsarbete. Den hjälper till att prioritera och skapa affärsnytta med hjälp av hållbarhet. Med väsentlighetsanalysen på plats kan ni rikta era insatser med precision istället för att skjuta brett med oklar riktning.

För hållbarhetsarbetet handlar inte bara om att leva upp till lagkrav och förväntningar från intressenter – ett genomarbetat hållbarhetsarbete kan stärka både konkurrenskraft och lönsamhet, samtidigt som ni blir en del av omställningen.

Dubbel väsentlighet är också ett centralt begrepp i Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Den dubbla väsentlighetsanalysen är en process som företag och organisationer använder för att identifiera vilka områden de bör lägga sina resurser på kommande år. För att komma fram till dessa områden behöver företaget ta hänsyn till två aspekter (det dubbla perspektivet):

Påverkan i värdekedjan, eller konsekvensiell påverkan

Här tittar man framför allt på den påverkan verksamheten i hela värdekedjan ger upphov till på kort, medellång och lång sikt. Påverkan kan vara positiv och negativ, faktisk eller potentiell, avsiktlig eller oavsiktlig, direkt eller indirekt, reversibel eller irreversibel. Vanlig påverkan här är exempelvis utsläpp av växthusgaser, påverkan på biologisk mångfald, vattenanvändning och olika aspekter av mänskliga rättigheter.

Finansiell påverkan

Här bedömer företaget hur olika hållbarhetsrelaterade faktorer kan påverka dess ekonomiska resultat och framtida utsikter. Om till exempel klimatförändringar kan leda till ökade kostnader eller minskade intäkter, är denna information finansiellt väsentlig. 

Dubbel väsentlighetsanalys

Processen för dubbel väsentlighetsanalys

  1. Hållbarhetskontext handlar om yttre faktorer som företaget behöver hantera. Det kan exempelvis handla om att det är stopp i Suez-kanalen vilket påverkar leveranstider av viktiga komponenter, att nya miljöregler införs som företaget måste anpassa sig till, eller att kunderna börjar ställa högre krav på klimatdata och mycket mer.
  2. Identifiera påverkan i värdekedjan: Här tittar vi på varje steg i värdekedjan och identifierar både konsekvensiell och finansiell påverkan.
  3. Bedöm påverkan: Nu har vi en lång bruttolista av potentiellt väsentliga områden och det är dags att bedöma dem. Det gör vi på olika sätt, exempelvis genom att konsultera interna och experter, läsa rapporter, söka data och inte minst, att involvera intressenterna.
  4. Prioritera väsentliga frågor: Med all den information vi har fått till oss i tidigare steg är det nu dags att prioritera frågorna och färdigställa väsentlighetsanalysen. 

Begreppsförvirring

Det vimlar av förkortningar och nya begrepp i hållbarhetsvärlden. Ett nytt ord som kom med de svenska översättningarna av ESRS-standarderna var ”konsekvensiell väsentlighet”, översatt från engelskans ”impact materiality”. FAR har riktat kritik mot de svenska översättningarna. Förutom att de är undermåliga kan de helt enkelt leda till att företag gör fel. Vi kan bara hålla med. Det gäller att även snegla på de engelska standarderna. Här kan du läsa om FAR:s kritik i tidningen Balans.

Hur kan vi hjälpa till?

Vi hjälper till att navigera genom processen för dubbel väsentlighetsanalys. Vi använder en välbeprövad process för dubbel väsentlighetsanalys som utgår ifrån CSRD och ESRS-standarderna. Arbetet sker i nära samarbete med dig som kund och anpassas efter hur mycket ni vill göra själva. I vissa uppdrag fungerar vi mer som vägvisare, i andra projektleder vi analysen från start till mål – alltid med målet att analysen ska fungera som en kraftfull kompass för affärsnytta. Upplägget beror helt på vilka resurser och vilken kompetens som finns internt. 

 

Åsa Backman

Åsa Backman

Rutinerad hållbarhetskonsult med mer än 25 års erfarenhet av företagsutveckling, marknadsföring och kommunikation inom stora och små företag och organisationer. Åsa är utbildad marknadsekonom, har en fil.kand.inom media och kommunikation och har vidareutbildat sig inom klimatledarskap, cirkulära affärsmodeller, hållbarhetsrapportering (GRI & CSRD) och strategisk hållbarhetskommunikation.

Antti Vainio

Antti Vainio

Antti har en gedigen erfarenhet inom hållbarhet från sin breda bakgrund både inom offentlig och privat sektor, där han bland annat stöttat företag i förberedelserna inför CSRD. Han har en bred kunskap om transport- och åkeribranschen från en rad roller, som bland annat politiskt sakkunnig hos infrastrukturministern. Han har även varit vice VD på Mellansvenska Handelskammaren och där jobbat nära företag inom flera olika branscher.

Teamet

Nätverket

Tillsammans med vårt breda nätverk av experter inom allt från klimatberäkningar och cirkulära affärsmodeller till social hållbarhet och verksamhetsstyrning kan vi bemanna de flesta hållbarhetsprojekt.