Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD

Nytt EU-direktiv för hållbarhetsredovisning

Den 1 juli 2024 trädde det nya hållbarhetsredovisningsdirektivet CSRD i kraft i Sverige. Det har varit på tapeten länge, men nu är det alltså implementrat i svensk lag och finns med i den uppdaterade Årsredovisningslagen.

Vad är syftet med CSRD?

Direktivet syftar till att förbättra och standardisera hållbarhetsrapporteringen inom EU. Det tidigare regelverket, Non Financial Reporting Directive, NFRD, var för otydligt och gav en svårtydd och svårjämförlig rapportering. Med CSRD omfattas även fler företag. CSRD är en viktig del av EU Green Deal och när hållbarhetsdata likställs med finansiell rapportering blir det tydligare och enklare för investerare, konsumenter och andra intressenter att fatta välgrundade beslut.

Vem omfattas av direktivet?

CSRD införs stegvis:

2024: Först ut är börsnoterade företag eller koncerner, samt onoterade PIE-bolag (bolag av allmänt intresse) med över 500 anställda vars räkenskapsår som inleds 1 juli 2024 eller senare. Exempel på PIE-bolag är försäkringsbolag och banker.

2025: Eftersom det enbart är ett fåtal företag och koncerner som har brutet räkenskapsår innebär det att de flesta stora företag i denna kategori kommer att omfattas av de nya reglerna för räkenskapsåret 2025. Samma år gäller de nya reglerna även för företag och koncerner som under de två senaste räkenskapsåren uppfyller minst två av följande kriterier:

  • Minst 250 anställda
  • Omsättning på minst 550 miljoner SEK
  • Balansomslutning på minst 280 miljoner SEK


2026
: För små och medelstora börsnoterade företag, samt vissa kreditinstitut och captivebolag börjar reglerna att gälla från och med räkenskapsår 2026, med möjlighet att skjuta på rapporteringen till 2028.

2028: Företag utanför EU med filialer/dotterföretag av viss storlek börjar rapportera i enlighet med CSRD från och med räkenskapsår 2028.

Viktiga principer

CSRD

Det finns en rad principer som rapporterande företag behöver ha på plats:

  1. Hållbarhetsupplysningarna likställs med finansiella upplysningar, vilket också medför att styrelsen får ett utökat ansvar avseende hållbarhetsarbetet. Detta innebär att styrelsen måste säkerställa att hållbarhetsinformationen är korrekt, verifierbar och följer de nya standardiserade rapporteringskraven, vilket kan innebära att man behöver genomföra mer omfattande interna kontroller och granskningar. 
  2. Den dubbla väsentlighetsanalysen är hjärtat i hela hållbarhetsarbetet och även i CSRD. Analysen innebär att analysera hur verksamheten påverkar miljön och samhället, samt hur dessa hållbarhetsfaktorer påverkar företagets ekonomiska prestation och värdeskapande. Det finns en tydlig process för detta arbete.
  3. Hållbarhetsredovisningen får en tydlig plats i årsreodvisningens förvaltningsberättelse, vilket betonar vikten av hållbarhetsarbetet och på ett tydligare sätt integrerar hållbarhetsfrågorna i företagets övergripande strategi och verksamhetsstyrning.
  4. Kravet på tredjepartsgransningbidrar till att stärka förtroendet för hållbarhetsinformationen. En revisor ska verifiera att företagens rapporterade data och påståenden håller samma nivå som den finansiella rapporteringen. Vad som gäller för revisorn hittar du här.
  5.  Krav att följa gemensam rapporteringsstandard, European Sustainability Reporting Standard (ESRS). Standarderna innehåller detaljerade riktlinjer för hur företag ska rapportera om miljö-, sociala och styrningsrelaterade frågor (ESG), vilket inkluderar specifika indikatorer och metoder för att mäta och redovisa dessa aspekter.
  6. Informationen ska taggas i enlighet med European Signle Electronic Format (ESEF), vilket betyder att data ska märkas upp med XBRL-taggar. Det gör det möjligt att jämföra företags data år för år, företag för företag, bransch för bransch. 

Hur vi kan hjälpa till

Vi kan stötta er genom hela processen, från den dubbla väsentlighetsanalysen till uppfyllande av de nya kraven enligt CSRD och ESRS. Ett bra första steg är att köra en halvdags utbildningsworkshop där vi går igenom grunderna och på djupet kring vad CSRD innebär för just er, inklusive vilka processer som behöver vara på plats, vilka roller som behöver involveras och hur det hela ska gå till. Därefter kan vi hjälpa er med att genomföra och implementera de olika delarna för att säkerställa efterlevnad. 

Det är viktigt att notera att det nya direktivet påverkar alla företag. Även om lagkraven i första hand gäller stora företag, kommer små och medelstora bolag också att påverkas eftersom deras kunder behöver pålitlig information från dem.