Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM

Gränsjusteringsmekanismen för koldioxid

CBAM, eller Carbon Border Adjustment Mechanism, är ett klimatstyrmedel från EU som innebär att vissa utsläppsintensiva varor som importeras till EU prissätts utifrån sina koldioxidutsläpp, precis som om de vore producerade inom EU.

Förordningen är en del av EU:s klimatpaket ”Fit for 55” och syftar till att undvika så kallat koldioxidläckage, alltså att produktion flyttar till länder utanför EU, med lägre klimatkrav, eller att import från länder utanför EU ersätter produktion inom EU.

Ansvarig svensk myndighet är Naturvårdsverket

Stål är en av de varukategorier som omfattas av CBAM.

Vad innebär CBAM?

För varor som importeras utifrån EU ska inbäddade utsläpp beräknas och rapporteras samt att certifikat motsvarande utsläppen ska köpas. Priset för certifikaten speglar det som gäller inom EU:s utsläppshandelssystem. För att rapportera faktiska utsläppssiffror behöver de inbäddade utsläppen i importerade varor beräknas. Det innebär att leverantörer måste delge data över hur stora utsläpp som genererats i produktion.  

Det kommer inte gå att köpa och sälja CBAM-certifikat fritt på marknaden, i stället ska de köpas direkt via den gemensamma EU-plattformen CCP (Common Central Platform) som tagits fram specifikt för ändamålet.

När träder förordningen i kraft?

Från och med 1 januari 2026 träder CBAM i full kraft, vilket innebär att importörer då behöver köpa certifikat motsvarande utsläppsnivåerna i importerade varor.

Från och med 31 mars 2025 har godkännande som CBAM-deklarant kunnat sökas hos Naturvårdsverket. 

Från och med 1 oktober 2023 har importörer behövt rapportera utsläppsnivåerna i importerade varor.

Vilka omfattas?

CBAM-förordningen berör både företag och privatpersoner som importerar varor till EU, men det är inte vem som importerar varorna som avgör om reglerna gäller, utan typen av vara som importeras. I dagsläget gäller CBAM för några varor inom kategorierna järn och stål, aluminium, kemikalier, cement, gödselmedel och elektricitet.

Påverkas CBAM av Omnibus?

För CBAM innebär Omnibusförslaget att importörer som importerar mindre än 50 ton CBAM-varor om året kan undantas från förordningen. Förslaget ska förhandlas mellan EU-parlamentet och ministerrådet.

Vi hjälper dig gärna

CBAM kan kännas krångligt, men du behöver inte kunna lösa det själv. Vi stöttar dig genom hela processen, från att förstå vad som gäller till att få rutiner och rapportering på plats. Vi hjälper dig till exempel:

  • Att identifiera CBAM-varor i din import
  • Att stötta med datainsamling 
  • Att ta fram strukturerad rapportering enligt EU:s krav
  • Att hålla dig uppdaterad om förändringar i regelverket
  • Att vara bollplank när du fastnar eller har frågor

Du kanske också är intresserad av...

EU Green Deal

Parisavtalet

Hållbarhetsförkortningar

EU Green Deal är en ambitiös plan från Europeiska unionen som syftar till att skapa konkurrenskraft för europeiska företag med hjälp av hållbarhet.

Global överenskommelse om att begränsa uppvärmningen till väl under 2°C över förindustriell tid och en strävan att stanna vid 1,5°C uppvärmning.

Har du någonsin känt dig som en förvirrad turist i hållbarhetsvärldens förkortningsdjungel? Här får du svaren!