Som vi skrev i ett tidigare inlägg har EU-kommissionen lagt fram ett omfattande förslag för att förenkla kraven på hållbarhetsrapporteringen. Förslaget går under benämningen Omnibus. Nu har nästa steg tagits i en process som kommer att rita om spelplanen helt för hållbarhetsrapportering i EU.
Europeiska rådet träffades igår, den 20 mars 2025. De uttryckte tydligt stöd för tre saker:
- Att pausa införandet av vissa delar av CSRD genom den så kallade ”stop-the-clock”-mekanismen
- Att behandla hela omnibus-paketet som en prioriterad fråga under 2025
- Att snabba på beslutsprocessen i både parlamentet och ministerrådet
Vad innebär det här i praktiken?
Om förslaget går igenom innebär det bland annat:
- Stora företag, som enligt tidigare plan skulle rapportera för räkenskapsår 2025, får nu ett uppskov till 2027. Det innebär att deras första hållbarhetsrapport enligt CSRD skulle lämnas först 2028 – två år senare än planerat.
- Små och medelstora börsnoterade företag och vissa finansiella aktörer får uppskov till 2028
- CSDDD-direktivet föreslås skjutas upp ett år – från juni 2026 till juli 2027
Vad händer nu?
Nästa steg i beslutsprocessen är att Europaparlamentet röstar om förslaget den 1 april 2025, följt av behandling i Ministerrådet kort därefter. Förbered dig på att leva i osäkerhet ett tag framöver. Det dröjer innan något är beslutat, men det går redan nu att arbeta parallellt: fortsätt enligt dagens lagkrav – men följ utvecklingen noga och bygg flexibilitet in i era processer.
Vår bedömning är att omnibus-förslaget, i sin nuvarande form, riskerar att undanta tusentals företag från hållbarhetsrapportering. Det skulle inte bara sänka den samlade ambitionsnivån inom EU, utan också skapa en rättsosäkerhet där företag alltid kommer att behöva ställa sig frågan: Vad gäller egentligen, och hur länge? Just nu pekar det mesta dock på att förslaget kommer att antas, och att det kommer att gå snabbt.
CSDDD
CSRD
EU-Taxonomin



Hur säkerställer man att det inte förekommer barn- och tvångsarbete, utsläpp av kemikalier i dricksvatten och andra miljöskador i värdekedjan?
Det nya redovisningsdirektivet CSRD är nu implementerat i svensk lag och ställer helt nya krav på kvalitet, standardisering och transparens.
Klassificerar ekonomiska aktiviteter utifrån deras miljömässiga hållbarhet och syftar till att styra investeringar mot hållbara projekt.