Terrible Twins

Företag som kraft för verklig omställning

Kan man vara hållbar i en bransch som driver konsumtion? Frågan kommer från Sara Ström, vd på Terrible Twins i Insjön. Textilindustrin är känd för sin betydande miljö- och hälsopåverkan genom hela värdekedjan, så frågan är relevant. Men svaret är ja, definitivt. Sara och hennes syster Karin är levande bevis på att företag kan vara en positiv kraft för förändring.

Terrible Twins arbetar med så närproducerade råvaror som möjligt, men också återbruk och återvunnet tyg. De har en tydlig vision: alla förtjänar en chans att bygga upp ett meningsfullt liv. De hjälper människor som haft det svårt att komma tillbaka till arbetslivet, och deras verksamhet är allt annat än ett välgörenhetsprojekt. Det är ett affärsmässigt initiativ med en stark social och miljömässig grund. Företaget ska vara en positiv kraft i samhället, där hela värdekedjan ska kunna leva på sitt arbete utan att det sker på bekostnad av planeten eller andra människor.

Uppdraget

När vi träffade Terrible Twins första gången var B Corp okänt i Sverig. Karin och Sara ville ha hjälp med texter och en kommunikationsplan för hur de skulle prata om sin certifiering. Sedan dess har vi ett löpande och nära samarbete där vi har hjälpt till med allt från återcertifiering hos B Lab och uppdateringar av webbsidan till bollplankande om nya idéer.

Terrible twins

2021 blev Terrible Twins ett certifierat B Corp-företag, som ett av de första i Sverige. Detta placerar dem i samma kategori som andra hållbarhetsledande företag som Icebug, Patagonia, Icebug, Ben & Jerry’s och Tony’s Chocolonely. Dessa företag har alla tagit ställning för att använda sin verksamhet som en kraft för positiv omställning mot en mer hållbar värld för både människor och planet.

Hur blir man en certifierad BCorp?

EU Green Claims Directive

Cirkulära affärsmodeller

Hållbarhet och lönsamhet kan gå hand i hand om man bestämmer sig för det. När du väl har gjort det är B Corp ett kraftfullt verktyg på många sätt.

EU Green Claims-direktivet ska säkerställa att företags miljöpåståenden är pålitliga, verifierbara och jämförbara för att undvika greenwashing och möjliggöra kloka beslut.

I en cirkulär ekonomi används resurser effektivt så att det blir så lite avfall som möjligt. Produkter tillverkas för att de behövs, och då är de designade för lång livslängd, samt går att reparera eller återvinnas.