Corporate Sustainability Due Diligence Directive, CSDDD

Ansvar i hela värdekedjan

Det finns lagar som förbjuder barn- och tvångsarbete, utsläpp av kemikalier i dricksvatten och andra miljöskador. Såklart det gör! Allt annat hade ju varit otänkbart. Eller?

Jodå, företag runt om i världen kränker både mänskliga rättigheter och miljöefterlevnad varje dag. Med tillräckligt komplexa värdekedjor i kombination med otillräckliga kontrollmekanismer kan dessa kränkningar dessutom ske helt obemärkt. Det är bakgrunden till CSDDD. 

Vad är syftet med CSDDD?

Kortfattat ska direktivet tydliggöra företagens ansvar och säkerställa att de vidtar nödvändiga åtgärder för att förebygga, mildra och åtgärda negativa effekter i sina värdekedjor. 

Vem omfattas av direktivet?

Direktivet omfattar stora företag som verkar inom EU och företag utanför EU som har betydande verksamhet inom unionen. I ett första steg gäller det företag med över 500 anställda och en nettoomsättning över 150 miljoner euro, samt mindre företag inom högrisksektorer som har över 250 anställda och en nettoomsättning över 40 miljoner euro. Implementationen av direktivet har i skrivande stund inte påbörjats i medlemsländerna, men en slutlig överenskommelse förväntas vara på plats under 2024. Därefter tar det upp till två år innan det implementeras i ländernas lagar. 

Hur går det till?

Six-steps-of-CSDDD

OECD:s riktlinjer för due diligence följer en sexstegsmodell som alla företag ska följa: Kom ihåg att det är en ständigt pågående process som bara blir bättre och mer effektiv år efter år. Målet är kontinuerlig förbättring av varje steg i processen, så att den blir en integrerad del av företagets affärsverksamhet.

Hur vi kan hjälpa till

Trots att det initialt enbart är stora företag som omfattas av direktivet kan vi redan nu se att små och medelstora företag påverkas. Anledningen är förstås att de ingår i de stora företagens leverantörskedjor. Det betyder att även de mindre företagen behöver uppvisa att de har kontroll på sina leverantörer i flera led. Behöver du hjälp att förstå direktivet, vad som behöver finnas på plats och hur ni kan arbeta med frågan?